Januari 2023

Januari verliep zacht en veelal grijs

De maand januari verliep vaak grijs en bewolkt. Alleen in de Ardennen kwam het af en toe tot winterse kou met in de hogere gedeelten soms sneeuw. In dit overzicht lees je hoe januari 2023 verliep.

Het was een zachte maand met een gemiddelde temperatuur van 5,8 graden tegen 3,7 normaal. Ook was het behoorlijk nat met 123,43 mm regen tegen 75,7 normaal. en de zon scheen slechts 30 uur tegen 59 normaal.

Meerdere warmterecords gesneuveld

De maand januari verliep zacht, en dat hadden we vooral te danken aan de eerste helft van de maand. De eerste 15 dagen van de maand waren nog nooit zo warm, namelijk 8,9 graden tegen 4,1 normaal. Op 1 januari 2023 werd zelfs de hoogste temperatuur ooit gemeten in een januari maand; In Tielt steeg de temperatuur naar 15,4 graden.

Vanaf 16 januari kwam wist koude lucht het land te bereiken en schoot de temperatuur flink omlaag. Ondanks het wat koudere weer werd in Tielt geen enkele winterse dag gehaald. Dit is wanneer het zowel in de nachten als overdag blijft vriezen.

Geen sneeuw in Tielt

In totaal viel er in Tielt 123,43 millimeter neerslag tegen 75,5 normaal. De meeste neerslag in 1 dag hadden we op 12 januari, toen viel er 29,46mm.

In Tielt viel er geen sneeuw in de Hoge Venen lag van 15 tot en met 31 januari een gesloten sneeuwdek. Op 20 januari lag in Mont-Rigi een sneeuwdek van 29 cm. Dit was de maximale sneeuwdikte van afgelopen maand.

Op 20 januari viel er in meerdere delen van het land flink wat sneeuw. Vooral de provincies Luik en Limburg vielen flink in de prijzen. Vanaf Nederland trokken meerdere sneeuwbuien over deze regio’s. Hierdoor lag er op 21 januari een sneeuwdek van 18 cm in Stembert, en 25 cm in Stavelot.

Zeer sombere maand

Misschien herinner je je het nog wel maar het weerbeeld was in januari veelal grijs en bewolkt. De zon scheen in Tielt slechts 30 uur tegen 59 uur normaal. Geen al te beste maand voor de eigenaars van zonnepanelen

Luchtkwaliteit

Januari  was ook een maand met grote verschillen in luchtkwaliteit. Er waren 15 dagen in januari waar de luchtkwaliteit geen risico voor de gezondheid inhield,11 dagen waar er een gemiddeld gezondheidsrisico was en 3 dagen met hoog risico.

Wie meer uitleg wil over luchtkwaliteit en de actuele luchtkwaliteit in Tielt kan dit terug vinden op de luchtkwaliteit pagina.

Overzicht weerstationtielt

  • Maximum temperatuur: 15,4 graden, 1 januari
  • Minimum Temperatuur: -2,5 graden, 22 januari
  • Neerslag: 123,43 mm
  • Windsnelheid: 54,7 km/h, met rukwinden tot 61,2 km/h

Bijzondere dagen voor november in Tielt

  • Aantal tropische dagen (30 °C of meer) deze maand: 0 dagen
  • Aantal zomerse dagen (25 °C of meer) deze maand: 0 dagen
  • Aantal warme dagen (20 °C of meer) deze maand: 0 dagen
  • Aantal vorstdagen (minimum onder 0 °C) deze maand: 7 dagen
  • Aantal ijsdagen (maximum onder 0 °C) deze maand: 0 dagen
  • Aantal neerslagdagen deze maand: 20 dagen
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

0
Zou graag je mening willen weten, laat een reactie achter.x