Oktober 2022

Oktober was wel erg warm

In tegenstelling tot september werd het in oktober in de loop van de maand juist warmer en warmer. Op de 29e beleefden we een zeldzaam late zomerse dag. Het was een warme maand met een maandgemiddelde van 14,4 graden. In totaal scheen de zon in Tielt 81,6 uur en viel er 28,94mm in plaats van 68 mm neerslag.

Terwijl de temperatuur normaal gesproken in de loop van de maand daalt werd het dit jaar in de tweede helft juist steeds warmer. In Tielt werd op 29 oktober de hoogste temperatuur gemeten, het werd toen maar liefst 23,1 graden. Daarmee beleefden we een bijzonder late zomerse dag.. De laagste temperatuur werd op 10 oktober gemeten en bedroeg 5,7 graden.

De gemiddelde temperatuur (zowel overdag als ’s nachts gemeten) lag op 14,4 graden. Daarmee was het 3,1 graden warmer dan het gemiddelde en met een verschil van 1,2 graden bijna even warm als september. Dit komt voornamelijk door de warme tweede helft van de maand. Op zes dagen werd het in Tielt 20 graden of warmer. Al deze dagen vielen in de tweede helft van de maand. Dit verloop is omgekeerd aan september. Toen werd het aan het begin van de maand tropisch warm en werd in de tweede helft van de maand de 20 graden niet meer gehaald.

Meer zon en minder regen

Het warme weer hebben we te danken aan een overheersende zuidelijke stroming en die bracht ook veel minder neerslag dan gemiddeld. In Tielt viel op 13 dagen regen met in totaal 28,94mm. 

In Oktober scheen de zon 81,6 uur. Op 13 oktober beleefden we de meest sombere dag.

Luchtkwaliteit

Oktober was ook een maand met grote verschillen in luchtkwaliteit. Er waren 13 dagen in oktober waar de luchtkwaliteit geen risico voor de gezondheid inhield,17 dagen waar er een gemiddeld gezondheidsrisico was en 1 dag met hoog risico.

Wie meer uitleg wil over luchtkwaliteit en de actuele luchtkwaliteit in Tielt kan dit terug vinden op de luchtkwaliteit pagina.

Overzicht weerstationtielt

  • Maximum temperatuur: 27,3 graden, 5 september
  • Minimum Temperatuur: 7,2 graden, 28 september
  • Neerslag: 140,72 mm
  • Windsnelheid: 40,4 km/h, met rukwinden tot 41,8 km/h

Bijzondere dagen voor november in Tielt

  • Aantal tropische dagen (30 °C of meer) deze maand: 0 dagen
  • Aantal zomerse dagen (25 °C of meer) deze maand: 7 dagen
  • Aantal warme dagen (20 °C of meer) deze maand: 12 dagen
  • Aantal vorstdagen (minimum onder 0 °C) deze maand: 0 dagen
  • Aantal ijsdagen (maximum onder 0 °C) deze maand: 0 dagen
  • Aantal neerslagdagen deze maand: 20 dagen
5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

0
Zou graag je mening willen weten, laat een reactie achter.x